Historie van SV Panter

SV Panter, de van origine fabrieksclub, is opgericht op 22 oktober 1945 door de gebroeders Van Schuppen in Dodewaard, aangezien daar de meeste werknemers vandaan kwamen. Er werd gekozen voor de naam Matjan wat in het Latijns Panter betekend.

Bij het toenmalige Matjan mochten alleen werknemers van de sigarenfabriek lidworden tegen een contributie van 10 cent per week. Later werd dit verhoogd naar 25 cent wat wekelijks persoonlijk werd opgehaald door de penningmeester. Matjan heeft die tijd gespeeld in de 1e klasse afdeling Utrecht en telde 2 elftallen. Aangezien er regelmatig een spelerstekort was, mochten er familieleden lidworden en werd het langzamerhand een open vereniging.

De clubkleuren waren Oranje-Wit en na 15 jaar de naam Matjan te hebben gevoerd werd er gekozen voor P.S.V. wat stond voor Panter Sport Vereniging. Echter bleek de KNVB roet in het eten te gooien, aangezien deze naam al bestond, namelijk door de gelijknamige de club uit Eindhoven.

Na een beraadt werd er uiteindelijk gekozen voor S.V.P. (Sport Vereniging Panter). De naamswijziging was een keuze van de fabriek aangezien er meerdere sporten werden bedreven zoals; tafeltennis op competitieniveau, biljart, klaverjassen en viswedstrijden. Eind jaren 90 is de schrijfwijze van S.V.P. aangepast naar SV Panter.

Archieffoto van een fabrieksgebouw waar de Panter Sigarenfabriek in was gevestigd ergens in de jaren dertig.

De knusse kleedkamers met materiaalhok en stenen dugouts op het oude Sportpark “De Salamander”.

Veldverlichting

S.V.P. was de eerste vereniging in de hele regio die rond 1965 veldverlichting introduceerde. Bij een bedrijf in Nijmegen werden 6 loodzware voetstukken aangeschaft en met de verwarmingsbuizen van de Panterfebriek werden met wat laswerk masten gemaakt. De leden hebben de lichtmasten zelf geplaatst en werkte op een generator wat nog de nodige storingen veroorzaakte waardoor trainingen acuut werden beëindigd. Later werden de lichtmasten aangesloten op het lichtnet waar ze hebben stand gehouden tot het vertrek naar het huidige sportcomplex in 2007.

Kleedkamers

S.V.P. beschikte die tijd over 2 kleedkamers, waar een kleine ruimte tussen zat die als keuken werd gebruikt. Het nuttigen van de thee en het wel bekende biertje vond die tijd plaats door het via een luikje naar buiten te schuiven. De verantwoordelijke persoon was wijlen Hen van Kooten, die tevens het veld onderhield. De lijnen werden toendertijd nog handmatig gestrooid met witkalk.

Douchen was die tijd geen pretje. Eerst moest er met een handpomp water verplaatst worden naar een op zolder gelegen watertank. Was de tank eenmaal leeg, dan moest je thuis douche. Wat eigenlijk beter was, want het water bij S.V.P. was ijskoud. Later zijn er nog 2 kleedkamers bijgebouwd en een apparte kleedruimte voor de scheidsrechter en de verwarmingsketel.

Aangezien de onderhoudsman Hen van Kooten niet altijd over de nodige tijd te beschikken moesten de leden van S.V.P. vaak een handje meehelpen. Dat hield in dat er voor een training eerst een paar rondjes gelopen moest worden met een grasmaaier van maar 60 cm breedt. Later werd er een gemotoriseerde grasmaaier aangeschaft om Hen van Kooten te ontlasten. Hier heeft hij niet lang plezier van gehad want kort daarna overleed hij.

Eerste clubhuis

Het eerste echte clubhuis werd gebouwd van een partij restant hout gelegen in een oude boerderij. De eigenaar tipte wat mensen van S.V.P. dat je er een clubgebouw van 20 x 5 meter van kon bouwen, alleen ontbrak er een werktekening. Eenmaal het hout te hebben gekocht, is er een bezoek geweest aan wijlen burgemeester Bode en het plan voor de bouw van het clubhuis gepresenteerd, met de mededeling dat er alleen nog geen bouwtekening was. Burgemeester Bode gaf akkoord voor de bouw, mits er eerst een tekening werd gemaakt.

Nadat de tekening klaar was werd er begonnen met de bouw op Sportpark “De Salamander” aan de Oost-kant van het veld. Het clubhuis was snel klaar en was een ware vooruitgang voor de club. Op het schilderwerk na was de accomodatie klaar voor gebruik, alleen was er geen geld voor tafels en stoelen. Dit werd opgelost door elke zaterdag het meubilair uit de Panterfabriek te verhuizen naar het clubhuis aan De Salamander.

Helaas was het vertoeven in het clubhuis van kort duur. De achtergelegen grond was te koop voor woningbouw en de nieuwe bewoners waren bang voor geluidsoverlast. Met het verzoek om het clubhuis te verplaatsen naar de West-zijde is er een loodgietersbedrijf benaderd voor een kostenberekening met betrekking tot aansluiten van gas en water. Dit betekende extra kosten voor de kleine vereniging van om de nabij 3.000,- gulden (nu zo’n ruime € 1.350,-), met het verzoek dit niet te laten uitvoeren, maar door de leden zelf te laten doen.

Met het kostenplaatje is er weer toenadering gezocht met de Gemeente Veenendaal om de verplaatsingskosten te vergoeden. Zei gingen akkoord en met 40 vrijwilligers stond het clubhuis binnen no-time aan de West zijde. Hier heeft hij tot 1984 gestaan, waarna hij echt aan vervanging toe was.

Erevoorzitter SV Panter ‘Evert de Koning’ rookt ontspannen een sigaar. Foto werd gemaakt voor een interview in de plaatselijke krant in verband met zijn jubilea.

De beroemde kantine waar menig senioren voetballer in de regio nostalgische herinneringen aan heeft.

De oude vertrouwde kantine

Toen de houten kantine vervangen moest S.V.P. op zoek naar een mogelijkheid om een nieuwe kantine te kunnen bouwen. In Woudenberg stond een oude – niet meer in gebruik – stenen kleuterschool. Deze is afgebroken en werd naast de oude houten kantine binnen een half jaar volledig opgebouwd. Met een selectief gezelschap inclusief het toenmalige bestuur, werd elke avond van 18.00 tot 22.00 uur intensief doorgewerkt. Daarna was het tijd voor een pilsje. De kantine heeft er gestaan tot aan de verhuizing (2008).

Op het nostalgische Sportpark “De Salamander” heeft SV Panter de nodige sportieve hoogte- en dieptepunten gekend. Kampioenschappen, promoties maar ook degradaties. De club was een hechte gemeenschap van vrienden, kameraden en families van jong tot oud. Sportpark “De Salamander” was gelegen aan de Zuid-Westelijke rondweg van Veenendaal en heeft inmiddels plaats gemaakt voor een nieuwe woonwijk.

De verhuizing

Sinds het seizoen 2008/2009 speelt SV Panter op het schitterend nieuwe Sportpark “De Groene Velden 2” in Veenendaal. Waar vele leden huiverig waren voor het verlies van de gezelligheid en knusheid van de vereniging, hebben we er een schitterend complex voor teruggekregen waar vriendschap en kameraadschap nog steeds de boventoon voert.

Loading...